Wat is stotteren en hoe ontwikkelt het zich?
Iedereen heeft wel eens een normale hapering in het spreken. Stotteren is hier echter verschillend van. Stotteren is geen standaard fase in de spraak- en taalontwikkeling van elk kind.
Iemand die stottert heeft last van onvrijwillige en ongecontroleerde stottermomenten. Dit zijn momenten waarop de timing van de spreekbewegingen misloopt, waardoor we volgende onderbrekingen binnenin woorden krijgen:
- klank- of lettergreepherhalingen
- verlengen van een klank
- blokkeren op een klank
Het gevoel van controleverlies is hinderlijk en frustrerend. Als deze ‘primaire’ stottermomenten of kernverschijnselen blijven bestaan, gaan zich als reactie hierop bijkomende/’secundaire’ stottergedragingen/reacties ontwikkelen. Het stotteren gaat dan evolueren tot een stotterprobleem. We hebben het hier dan over negatieve gedachten en gevoelens en over allerlei ‘trucjes’ om een stottermoment te vermijden (vermijdingsgedrag) en/of om er snel weer uit te geraken (duwgedragingen/ bijbewegingen). Op lange termijn zijn deze ‘trucjes’ nefast omdat ze het stotteren in stand houden en zelfs versterken. Soms worden ze zelfs als meer storend/hinderlijk ervaren (zowel door luisteraar als spreker) dan het stotteren zelf. Hoe langer deze gedragingen bestaan, hoe meer ze geautomatiseerd raken en hoe moeilijker het wordt ze te veranderen.
Oorzaak en ontstaan van stotteren
Het gaat steeds om een combinatie van twee zaken:
- De oorzaak van stotteren is een biologische aanleg. Je hebt het dus vanaf je geboorte. Wetenschappelijke studies wijzen hierbij bovendien op genetische factoren. Stotteren kan dus erfelijk zijn.
- Bij een persoon die deze aanleg heeft, zal onder invloed van stotteruitlokkende factoren (stress, emotie, vermoeidheid, …) stotteren ontstaan.
Dit verklaart ook het wisselende karakter van stotteren (sommige periodes heb je er meer/minder last van). Wanneer er namelijk minder uitlokkende factoren zijn, zal je er minder last van hebben dan wanneer er meer uitlokkende factoren aanwezig zijn.
Ter verduidelijking deze “vergelijking”:
Iemand die ten eerste de aanleg heeft tot allergie EN ten tweede in contact komt met bepaalde stoffen (= uitlokkende factoren), zal uiteindelijk last krijgen van allergische reacties. Iemand die de aanleg heeft, maar niet in contact komt met dergelijke stoffen, zal geen last krijgen.
Enkele weetjes over stotteren
Wist je dat …
… stotteren meestal op jonge leeftijd ontstaat (tussen 2 à 5 jaar);
… 1 op 100 mensen stottert;
… er 3 tot 4 keer meer jongens dan meisjes zijn die stotteren;
… stotteren niet besmettelijk is;
… stotteren in alle talen en landen voorkomt;
… er ook bekende mensen zijn die stotteren;
… stotteren niets te maken heeft met slim of dom zijn.
Nuttige info
Links naar websites: