AFASIE
Wat is dit?
Afasie is een verworven taalstoornis die veroorzaakt wordt door een hersenletsel en waarbij het begrijpen en het uiten van gesproken en geschreven taal gestoord is.
De stoornis is verworven. Dat wil zeggen dat mensen met afasie voor het hersenletsel geen problemen hadden met taal. Ze communiceerden zonder problemen. Afasie is dus niet iets waarmee je geboren wordt.
Afasie is een taalstoornis en geen spraakstoornis of dementie. De articulatie van woorden en de algemene intelligentie zijn normaal. Dit geeft vaak aanleiding tot grote frustratie bij de getroffene.
De problemen ontstaan na een hersenletsel. Dit is in 2/3 van de gevallen een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct, CVA, beter bekend als beroerte) in de linker hersenhelft bij volwassenen. Maar je kan ook een afasie oplopen op jonge leeftijd bv. na een verkeersongeval of bij een hersentumor.
Iedereen gebruikt taal. We praten, proberen de juiste woorden te vinden, begrijpen anderen, lezen, schrijven en maken gebaren. Geen twee mensen met afasie zijn precies gelijk. Afasie is bij iedereen anders. De ernst en omvang van de afasie zijn onder andere afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel, het vroegere taalvermogen en iemands persoonlijkheid.
Kenmerken
- Stoornis in het begrijpen
- Stoornis in het spreken
- Problemen met lezen en schrijven
- Aandacht en concentratie
- Verlammingen (bijvoorbeeld: aangezicht/ arm/ been)
Logopedische therapie
- In eerste instantie richt de behandeling zich op het verbeteren van het begrip en het aanleren van een adequate communicatie aangepast aan de mogelijkheden van de patiënt.
- De behandelende logopedist geeft informatie over de mogelijke communicatiemogelijkheden aan de patiënt zelf en aan zijn/haar omgeving. Het uiteindelijke doel van de behandeling is proberen om de patiënt zoveel mogelijk zelfstandig en volwaardig te laten functioneren in de maatschappij.
- Voorafgaand aan de therapie wordt een onderzoek afgenomen.
- Meestal wordt de patiënt na een verblijf in het ziekenhuis, waar reeds een grondig onderzoek plaatsvond, naar ons doorverwezen. De gegevens van dit onderzoek vragen we dan op.
- De therapie moet zo snel mogelijk na het hersenletsel worden opgestart, dit geeft de beste resultaten.
- De therapie is gericht op het bevorderen van de spraakverstaanbaarheid en het begrijpen.
- Er wordt steeds een behandelingsplan opgesteld. Dit wordt besproken met de patiënt en zijn naaste omgeving.
- Voor bepaalde patiënten is een alternatieve communicatiemethode noodzakelijk.
Voor meer informatie kan u terecht op ons algemeen nummer 03.321.09.88 (Borsbeek/Mortsel) of 03.500.03.10 (Hoogstraten).